Halvårsmøte 2008

HALVÅRSMØTET 2008 – 3. mai 2008 – Ytterøy

ble vellykket gjennomført med 26 deltakere på Ytterøy den 3. mai 2008. Kl 1000 lørdag morgen samlet det seg en rekke biler på ferjeleiet i Levanger for å bli fraktet over til Ytterøya. Vi var litt skuffet over været, dagen før hadde det vært sol og varmt, men nå var det snudd til bare noen få varmegrader og litt småregn.

Vel i havn på Hokstad på Ytterøya etter en rolig tur med M/F Ytterøyningen, ble vi tatt i mot av Aashild Bjørgum Øwre, som er ansvarlig for arrangementet. Hun orienterte oss om dagens program, før vi bega oss videre i bilene opp til gården Forberg. Der ble vi møtt av Ytterøy visegruppe som hadde tatt oppstilling ute på terrassen til den gamle låna på gården. De sang tre riktig fine sanger for oss, akkompagnert av trekkspill og gitar.

Inne i den flere hundre år gamle låna fikk vi servert kaffe og kaker, og vi fikk en orientering om gården og dens historie av Aashild, som nå bor på gården. Låna er skjønnsomt vedlikeholdt slik at vi virkelig fikk en følelse av å være i et autentisk miljø. Hovedposten under besøket på Forberg var et foredrag av Atle Grimstad. Han har studert den flere hundre år gamle gruvedriften på Ytterøya, og ga oss et godt innblikk i hvordan driften av gruvene hadde utviklet seg gjennom årene, og hvilken betydning den hadde hatt både i det industrielle samfunnet i Norge, i Trøndelag og lokalt på Ytterøya. Gruven var jo på et tidspunkt den største gruven i Norge regnet etter antall medarbeidere, over 500 i 1870, større enn både Røros og Kongsberg.

Neste post på programmet var en stopp ved Ytterøy kirke, en trekirke fra 1890, med gravene til bl.a. flere medlemmer av den engelsk familien Trelease som drev gruvene. Like ved kirka fikk vi se den kjempestore almen, 6 meter i omkrets, den største almen nordenfjelds, for ikke å si i hele Norge.

Så gikk turen videre til Ytterøy Bygdetun, Øvre Bjørvik, hvor vi fikk se oss om i trønderlåna som står slik den var med alt utstyr fra 1950-tallet. Bygdetunet er delvis en gave fra arvingene etter Per og Otto Nøvik, og drives i dag som en stiftelse. I Bjørvika har de i flere år også satt opp operaforestillinger, og operasjef Bjørn Simonsen utropte operaen i Bjørvika på Ytterøya til opera nr 1, og hvor operaen i Bjørvika i Oslo skal bli opera nr 100 av alle de operaene som oppføres i Norge!

Etter noen kilometer videre forbi åser, daler, vide åkrer og kulturlandskap kom vi fram til “7610 Rampa”, Ytterøys bevertningssted, en tidligere forsamlingssal. Her fikk vi servert Innherreds tradisjonsrett sodd, et riktig godt måltid, som avslutning på halvårsmøtet i Nord-Trøndelag historielag.

For å utnytte den tida vi hadde til rådighet før ferja skulle ta oss over til Levanger igjen kl 1600, kjørte vi den lange veien tilbake for å få se ennå mer av Ytterøya. På Mosvik-sida av fjorden så vi den flotte Skarnsundbrua, og som siste stopp før ferjeleiet besøkte vi bautaen som er reist over kjempen Henrik Brustad. Han levde på slutten av 1800-tallet, og han var så lang som bautaen er høy, en røslig kar.

Vi takker Aashild Bjørgum Øwre, Ytterøy viseklubb og Nord-Trøndelag Historielag
for en meget hyggelig og interessant dag på Ytterøya

   
10_Alm.JPG
11_Alm.JPG
12_Alm.jpg
13_Bygdetunet.JPG
14_Rampa_kafe.jpg
15_Bauta Henrik_Brustad.jpg
00_Ytteroyningen.JPG
01_mottakelsen_AashildBØwre.JPG
02_ankomst.jpg
03_Velkommen_Forberg.jpg
04_Ytteroy_Visegruppe_pa_Forberg.jpg
05_Kaffe_Forberg.jpg
06_Vertinna_Forberg.jpg
07_Foredrag_gruven.jpg
08_Laana_Forberg.jpg
09_Ytteroy_kirke.jpg
10_Alm.JPG
11_Alm.JPG
12_Alm.jpg
13_Bygdetunet.JPG
14_Rampa_kafe.jpg
15_Bauta Henrik_Brustad.jpg
00_Ytteroyningen.JPG
01_mottakelsen_AashildBØwre.JPG
02_ankomst.jpg
03_Velkommen_Forberg.jpg
04_Ytteroy_Visegruppe_pa_Forberg.jpg
05_Kaffe_Forberg.jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *