Halvårsmøte 2018

Nord-Trøndelag Historielags halvårsmøte, som ble holdt den 14. april 2018, ble en dag fylt av interessant og nyttig informasjon. Leder i Nord-Trøndelag Historielag, Magnus Fiskvik, ønsket oss litt over 20 deltakere velkommen til halvårsmøtet og til Stjørdal Museum, som var medarrangør for dette halvårsmøtet.

Ett av dagens to hovedtemaene var en 150-års-markering av den første folkehøgskolen nord for Dovre, Stjørdalens Folkehøiskole, som ble startet på Husby gård den 2/11-1868. Den ble senere flyttet rundt i Nord-Trøndelag og ga med dette svært mange mulighet til å få variert og nyttig kunnskap på en folkehøgskole. Skolen ble til slutt permanent etablert på det som i dag er Sund Folkehøgskole. Tidligere rektor ved Sund, Jon Grønlid, ga oss et flott innblikk i Nikolai Fredrik Severin Grundtvigs liv og virke. Grundtvigs tanker og ideer var grunnlaget som opprettelsen av folkehøgskoler var basert på, selv om han selv ikke deltok aktivt i arbeidet med folkehøgskolene i Norge.

Magnus Fiskvik ga oss deretter flere detaljer om skolen i Stjørdal, og hva den i praksis har betydd for utviklingen i nærmiljøet.

Det andre hovedtemaet var studiearbeid i lokallagene. Liv Skogstad fra vårt studieforbund: “Studieforbundet kultur og tradisjon” ga oss en meget lærerik presentasjon av våre muligheter for å søke støtte til lokalt arrangerte kurs. Her kan du lese mer om dette studieforbundet og hvordan du søker om støtte: http://www.kulturogtradisjon.no/

Stjørdal Museum hadde laget en spesiell utstilling basert på 150-års-jubileet for Stjørdalens Folkehøiskole og for den frilynte skolen og dens påvirkning på oppblomstringen av ungdomsbevegelsen. Kurator Aud Lyngstad. Denne utstillingen vil bli stående i den gamle presteboligen på Værnes prestegård til over sommeren, så det er god mulighet for alle til å besøke den.

Til slutt kunne de som var interessert bli med inn i den gamle Værnes kirke. Det var ingen formell omvisning denne gangen, men vi fikk sett oss om i den ærverdige kirken. Konklusjonen var at det ble en riktig stemningsfull stund både inne og ute i det flotte vårværet.

Oppsummert ble det et flott halvårsmøte, bare avbrutt underveis av en god gryterett med is til dessert. Takk til Stjørdal Museum for all tilretteleggingen.

Her er noen bilder fra dagen: