Taterkveld 24.04.2018

Taterkultur og
taterleirplasser på Skatval

av Arve Pettersen

Det ble en flott kveld, med 74 personer tilstede i Famhuset på Skatval – det er ny rekord i antall deltakere på våre kveldsarrangement!

Det ble et omfattende og meget interessant kåseri som Arve Pettersen ga oss i løpet av de 2 1/2 timene møtet varte. Mye informasjon, mange bilder, og ikke minst en stor utstilling av gjenstander og bøker om taterne.

Han og kona Liv har i en årrekke samlet gjenstander laget av de taterne som var innom Skatval i gamle dager. Arve har også samlet inn mye informasjon om taternes kultur og om måten denne minoritets-folkegruppen har blitt behandlet på gjennom de omtrent 800 årene de har vært her i landet. Han har  hatt kontakt med mange her på Skatval, og fått skrevet ned mye av det de husker fra de stedene der taterne slo leir da de var på gjennomreise. Dette er informasjon som kommer til å forsvinne med dagens eldre-generasjon, så det er svært viktig å få tatt vare på både fysiske gjenstander og alle de minnene vi i dag ennå sitter igjen med. Ungdommen i dag har jo knapt hørt om denne folkegruppen,

Arve og historielaget oppfordrer alle som har noen minner om taterne og deres liv og virke her på Skatval til å kontakte historielaget eller ham, slik at minnene kan bli nedskrevet og bevart for ettertiden.

Av manuskriptet til kåseriet er det trykt et lite hefte med fyldig informasjon og bilder (se ovenfor). Det er fortsatt noen få eksemplarer igjen som er til salgs om du kommer til kontoret og torsdagskaffen på Framnes.

Vi takker Arve og Liv for det viktige arbeidet de har gjort ved å samle alt dette og dermed gi oss et innblikk i en livsform som svært mange vet lite om.

Her er noen bilder fra kveldsmøtet: