Setertur til Hølsetra 25.05.2019

I antydning til mildt duskregn i noen få korte perioder vandret vi oppover traktorveien fra parkeringsplassen på Husmannen, en glad gjeng på 23 sjeler inkl to hunder. Det var litt lengre å gå enn mange hadde forestilt seg, og det var mange oppoverbakker, men opp til Hølsetra kom vi.

Jan Mæresmo hadde mye å fortelle om seterdrifta og om skjebnen til gården som setret her. Gården, Steinen eller Forbordssteinen, gnr 45/5, ble jo fjernet da den nye traseen til E6 ble anlagt, men jorda som ikke gikk med til veien var allerede solgt til Arnt Sten på Drogsetsve, også kalt Steinsvedjan. Berit Marta Larsdatter var den siste som bodde på Steinen. Hun var født på gården, og hun ble gift med Ola Rikardsen Moe fra Sunndal. Noen år etter at han døde tok Berit Marta med seg de to gjenlevende barna sine og reiste til Amerika. Hva ble det av dem der, tro? Hvis noen vet noe om dem er Historielaget glad for å få høre det!

Turen vår gikk så litt tilbake noen hundre meter, før vi tok av en sti over til Kåppårhåmmårn, hvor det ble en velfortjent kafferast. Her er det en fantastisk utsikt, bare se på bildene nedenfor.

Tilbaketuren gikk lettere, nå var det jo nesten bare nedoverbakke. Og konklusjonen: Flott å få sett og få hørt historien om den gamle setervollen og gården den tilhørte. Dette må vi gjøre oftere!

Her er noen bilder, fotograf Helge Oskarsen.