Grendavandring – Holan – 29.06.2019

Årets vandring gikk i Holan-Hollan-grenda lørdag 29 juni 2019. Og nå fikk vi dokumentert at været ikke er noen hindring for de som er interessert i lokal-historie! Det var et ufyselig vær, vind og delvis også regn, og heller ikke spesielt varmt kan man jo tenke seg.

Olav Haugan og Per Olav Kvål var ansvarlig for opplegget av vandringa, som startet og sluttet hos Per Olav på Holan Østre Nedre. Olav hadde utrolig mye å fortelle om området, helt fra hvor de forskjellige gårdene tidligere hadde ligget, og ikke minst om de tidligere gårdene og plassene, og om alle gravhaugene man finner i dette området oppunder Forbordsfjellet. Kalkbruddet ble selvsagt behørig omtalt, og vi var oppom endestasjonen for taubanen som fraktet steinen ned fra fjellet til dalen.

Vår endestasjon på vandringa var Hollan, en riktig staselig gård. På tilbakeveien stoppet vi også på stedet hvor innslaget til den nye tunnellen gjennom Forbordsfjellet kommer. Da blir det nok store forandringer i livet i Holgrenda!

Vel tilbake på Holan Østre Nedre satte vi oss godt til rette med kaffe og kaker i låven, og fikk ennå mer historie fortalt av Olav Haugan, Per Olav Kvål og Jann Karsten Holan. De hadde også samlet en del gamle og nyere bilder av gårdene og området rundt oss, og diskusjonene og samtalene gikk livlig.

Tross for været ble det en riktig flott vandring på historisk grunn!

Takk til Olav Haugan, Per Olav Kvål og Jann Karsten Holan!