Busstur til Melhus/Horg 15.08.2019

Torsdag 15. august samlet Historielaget 29 deltakere til årets busstur, som gikk helt tilbake til vikingtida og stedet der Einar Tambarskjelve holdt til fra 1980 til ca 1050. Vi ankom Gimse i Melhus, hvor det er reist en minnestein over Einar Tambarskjelve, og dit kom også Ronald Nygård, rektor på folkehøgskolen Tambartun som lå like i nærheten. Han er spesialist på denne tidens historie, og førte oss sikkert gjennom denne delen av turen på Melhus.

Einar Tambarskjelve ble født på Gimse, og dette var hans hovedtilholdssted, i tillegg til Husaby i Skaun. Han var en meget viktig mann for både konger og menigmann både når det gjalt helliggjøringen av Olav Haraldsson i 1031 og ved gjeninnsettelsen av Magnus den gode som norsk konge i 1035. Han fungerte som en slags småkonge i Trøndelag i opposisjon til kongen, og kjempet for småfolks rettigheter mot kongemakta.

Han ble gift med Håkon Jarls datter Bergljot, et svært strategisk og viktig giftermål. Les mer om ham her

Vi dro videre til storgården Rimol, som er godt kjent i historien om Håkon Jarl og trellen Kark, og deres skjebne som ble avgjort her, når Kark drepte Håkon. Ronald Nygård ga oss en morsom og interessant time i solsteiken ved steinen der Håkon Jarl skal ha vært før han ble drept.

Så tok vi farvel med Rimol og satte kursen mot Horg Bygdatun, hvor vi fikk god informasjon av styrelederen for bygdatunet. Dette tunet har mange hus, det eldste er «tingstuggu»fra 1700-tallet. Den sto i Støren og ble brukt som tingstue under erstatningsoppgjøret etter Armfeldt i 1719. I tillegg finnes det mer enn 5000 gjenstander plassert i sitt rette miljø i de ulike husene på bygdatunet. De har også en tursti som noen benyttet seg av i godværet. Vi ruslet ellers rundt i den gamle gården, hvor ytterveggene på de eldste husene skrånet innover nederst. Dette er et flott museumsanlegg, som absolutt er verdt et besøk.

Siste punkt på turen var en riktig smakfull middag på Fremo gård på Ler. Menyen var lasagne med salat, riskrem til dessert og kaffe, og satte et passende punktum på en flott dag i hyggelig selskap med våre venner i historielaget.

Bildene nedenfor oppsummerer dagen godt.