Årets historiske bygdavandring ble vellykket gjennomført 22. august 2020 med to mål:
1. Offisiell åpning av den nye trappa opp til Auran Bygdeborg, og
2. å få vite mer om Sigurdhaugen / Brokhaugen nærmere sjøen.
Omlag 60 personer, både lokale og fra andre kanter av Stjørdals-dalføret, møtte opp ved bygdeborgen, og Jan Mæresmo ønsket alle velkommen. Inge Auran, i egenskap av grunneier, fikk deretter det ærefulle oppdraget å klippe over båndet og dermed åpne trappa for offisiell bruk, selv om det er mange som allerede har vært der.
De som har vært med på å bygge trappa på dugnad er Jan Mæresmo, Oddbjørn Mæhre, Olav Haugan, Bjørn Nordland, Gunnar Julset og Ole Hammer, og flere har også vært med og ryddet skog både på bygdeborgen og på gravhaugen, slik at det var mulig å komme til.
Tusen takk til alle dugnadsarbeidere! Dere har gjort en formidabel jobb!
Og likedan en stor takk til Sparebank1 Midt-Norge som sponset oss med midler til innkjøp av materialer, tusen takk!
Oppe på toppen av bygdeborgen kunne vi oppleve hvor vidt utsyn man hadde, et godt utgangspunkt hvis man fryktet angrep fra sjøen i riktig gamle dager. Jan ga en god orientering om hva en bygdeborg er, og hvorfor vi har denne her ved Auran. Deretter tok Per Agnar Auran ordet, og fylte ut videre av sin kunnskap om området.
Vi beveget oss deretter ned bakkene til Sigurdhaugen, som Jan valgte å kalle den. Han hadde også der en god forklaring på hvorfor han mener at den må hete nettopp dette, men den har også gått under flere andre navn. Det ble diskutert litt rundt navnet Aglo /Oglo og at skipreidet Oglo lå på Føan mens Aglo helst burde knyttes til Vinge-området. Dette blir man vel sikkert aldri enig om, men det er godt å vite om de mulige variantene og deres bakgrunn.
Også her holdt Per Agnar Auran et innlegg, og øste igjen av sine rikholdige kunnskaper.
Det var vondt å sitte lenge på steinene oppe på gravhaugen, så som avslutning forflyttet vi oss ned til naustene hvor det ble servert kaffe og kaker, både ferdigkjøpte kaker og noen spesielt gode bakt av Karin Kristoffersen. I naustene var det sitteplass til mange, men ettersom været var så bra ble det til at de fleste oppholdt seg ute i den friske skjølufta.
Helt fra starten ble smittevernreglene fulgt, det er jo viktig i disse korona-tider. Rekkverket opp til bygdeborgen var vasket i Antibac, og alle som ville opp måtte bruke Antibac på hendene først. Og alle deltakere ble registrert. Det var heller ikke noen problemer med å holde avstand, verken på bygdeborgen, på Sigurdhaugen og i naustene.
For første gang på lenge hadde vi værgudene med oss, bare litt smådryss av regn akkurat i starten, men det tåler jo en tøff nordmann og -kvinne!
Her er bilder fra bygginga av trappa, og lenger ned fra hele vandringa. Ole Hammer var med hele tiden og var riktig god til å sørge for å dokumentere prosjektene. Tusen takk, Ole!
Og her er bildene fra vandringa: