Her finner du:

Dagens ukjente

HK0122.jpg
Bilde 4. Staselig i militæruniform, men hvem er det? Hvis du har noen tips om dette, sender du det til epost grethe@7510.no. Tusen takk!

Bygdedag på Skatval 18. juni 2011

Det ble Bygdedag i år også! Og bygdefolket mener klart at den skal fortsette, men hvorfor blir det stadig vekk færre utstillere? Dette er jo en unik mulighet for lokale krefter på Skatval til å vise hva de driver med, og få reklamert litt for seg selv for en billig penge! Men nok om det, vi oppfordrer bare alle til å støtte opp om Bygdedagen også neste gang den arrangeres.

          

Årets leder var Johan Steinkjer, som sammen med en arbeidsgruppe sto for organiseringen. En tale må en slik tilstelning også ha, og i år ble den holdt av Els Lie. Kunstneriske innslag var det mange av: Skatval Hornmusikk spilte flere nummer, og vi fikk også en soloopptreden med trommer og fløyte. Som i fjor kunne vi også glede oss over den flotte sangen til Sunniva Unsgård som ble akkompagnert på piano av .

Årets nyhet var en hundeparade, vi vet jo at det finnes mange ulike hunderaser på Skatval, og her fikk vi se et bredt utvalg, selv om det også her nok kunne ha vært flere med.

For første gang viste Daniel Nordgård oss konkurransebilen sin, noe som spesielt var populært blant gutta, som til og med fikk sitte i den. Han er jo godt kjent som en av Norges aller beste rallysjåfører i sin klasse.

Ellers var det flere nye utstillere: Fagerhaug Oppvekstsenter, som kunne fortelle om den kristne grunnskolen og de to barnehagene de driver på Fagerhaug. Vanntanken, et prosjekt stiftet på Skatval hvor målet er å få bygda med på å bygge brønner på steder i verden hvor vannbehovet er stort. Et meget prisverdig og viktig tiltak.

Men uten de faste og pålitelige bidragsyterne hadde det nok vært tomt i rekkene: musikkorpsene, historielaget, landbrukslaget, Arbeiderlaget, Bygdekvinnelaget, Sanitetslaget, Skilaget og Skytterlaget, representanter fra Midnattsoperaen på Steinvikholmen, Varde 4H, i tillegg til Krøkes kjøleservice, Trine Fredsdatter Lerfald, representant for Ilgodsen malerklubb, og sikkert noen som jeg har glemt i farta (beklager i så fall)!

Ungene var i alle fall svært godt fornøyd med å få hoppe i høyet, ponniridning, ansiktsmaling, sukkerspinn og popkorn, og de voksne hygget seg med kaffe og kaker, skikkelig rømmegrøt, sveler og havregrynsuppe, altså noe for enhver smak. Og ingen boder med spekepølsesalg, her var alt kortreist!

Loppemarkedet som var samlet sammen av Sanitetslaget ble meget godt besøkt, og det er utrolig hvor mange fine ting man kan finne der. Det var ganske glissent på de mange bordene da dagen var over.

Historielaget hadde også en flott dag; de kunne tilby skatvalsbøkene til en utrolig lav pris som bare gjaldt denne dagen, og med ytterligere tilbud hvis man kjøpte mange bøker. Og bøkene fikk bein å gå på, det måtte hentes flere etter kort tid, så her var det nok mange som så sin mulighet til å få tak i disse bøkene som er så viktige for beskrivelsen og opplevelsen av både tidligere tiders men også dagens Skatval.

Johan Steinkjer og komiteen var meget godt fornøyd med dagen, og ønsker alle som var der, og mange fler, velkommen tilbake neste Bygdedag!

Her ser du forhåndsomtalen og reportasjen og bildeserien i Stjørdalens Blad, tekst og foto Einar Hugnes.

Og her er bildeserien fra Stjørdals-Nytt, fotograf Nina Rønning, Stjørdal Fotoklubb

Dsc08721.jpg
Dsc08721.jpg
Guiden vår på Sverresborg, Ragnhild.
0
Start utenfor det moderne hovedbygget
0
Vi la i vei på bakkene opp mot Lo kirke. Sion-borgen i bakgrunnen.
0
Til venstre på bildet: Skogheim, forsamlingslokalet fra Sokndalen som i dag benyttes som selskapslokale på Sverresborg.
Dsc08726.jpg
Dsc08726.jpg
Vi fikk igjen pusten utenfor det gamle administrasjonsbygget
0
Lo kirke, som var annekskirke i Lofjorden, og som sto på Saltøya i Skatval som sjøbod før den kom til Sverresborg ca 1909.
0
Ei intim kirke som er ofte i bruk også i dag.
0
Kvinnene satt på venstre side av midtgangen, herrene på høyre side. Og slik måtte vi gå inn i kirka også, det var reglene i gamle dager.
0
Et enkelt men vakkert alter
0
Naustet fra Fløan østre.
0
Inne i naustet står det en kjempesvær Åfjordsbåt
0
Husmannsplassen Steinvikaunet, med et stabbur fra
0
Fjøs og låve er sammenbygd med boligdelen av husmannsplassen Steinvikaunet.
0
Her forsvinner de nygifte ut av Byneset kirke etter at de har hatt en fotoseanse inne i kirka.
0
Så var det vår tur til å komme inn i Byneset kirke
0
Kirken har tykke vegger, men det er fordi de er doble med hulrom i mellom. Kalkmalerier over store områder inne i kirka.
0
Helge Venås er kirketjener, klokker og menighetsrådssekretær i Byneset kirke. Han kunne fortelle mange interessante detaljer om kirka.
0
Kalkmaleriet forestiller 'Syndemannen og de 8 dødssyndene': Fråtseri, Gjerrighet, Hovmod, Vrede, Utukt, Misunnelse og Latskap.
0
Disse kalkmaleriene forestiller dommedag
0
Alteret som ble restaurert på 1960-70-tallet med de originale fargene.
0
Nå hadde vi lært: mennene til høyre for midtgangen i kirka ...
0
... og kvinnene til venstre. All ondskap kom fra nord, og da skulle kvinnene gi litt beskyttelse for mennene hvis noe ondt hendte mens de var i kirka.
0
Her ser vi årstallet 1647 og inskripsjonen 'Mors tue, Mors Christi, fraus mundi gloria coeli et dolor inferni sunt meditanda tibi' som betyr: 'Din død, Kristi død, verdens elendighet, himmelens herlighet og helvetes pine bør betenkes av deg'.
0
Byneset Kirke ligger høyt med vakker utsikt
0
Vertskapet på Sundet gård: Karon Teige Wanvik og John Wanvik.
0
Et skikkelig trivelig stabbur som var akkurat stort nok for oss. I annen og tredje etasje var det soverom for pilegrimer.
0
Maten var utmerket, og John Wanvik ga oss et godt innblikk i hva gården hadde stått for gjennom flere hundre år.
0
I tillegg til pilegrimsaktivitetene driver de også med gris og produksjon av plommer.
0
Ei ganske gedigen mjølkiste fungerer som disk.
0
En god pust i frisk luft
0
Sundet gård ligger malerisk til med utsikt over hele Gaulosen.