Her finner du:

Dagens ukjente

HK0132.jpg
Bilde 2. Ektepar fra 1800-tallet. Vet du noe om hvem det er? Hvis du har ett eller flere svar på dette, sender du det til epost grethe@7510.no. Tusen takk!

Bygdedag på Skatval 18. juni 2011

Det ble Bygdedag i år også! Og bygdefolket mener klart at den skal fortsette, men hvorfor blir det stadig vekk færre utstillere? Dette er jo en unik mulighet for lokale krefter på Skatval til å vise hva de driver med, og få reklamert litt for seg selv for en billig penge! Men nok om det, vi oppfordrer bare alle til å støtte opp om Bygdedagen også neste gang den arrangeres.

          

Årets leder var Johan Steinkjer, som sammen med en arbeidsgruppe sto for organiseringen. En tale må en slik tilstelning også ha, og i år ble den holdt av Els Lie. Kunstneriske innslag var det mange av: Skatval Hornmusikk spilte flere nummer, og vi fikk også en soloopptreden med trommer og fløyte. Som i fjor kunne vi også glede oss over den flotte sangen til Sunniva Unsgård som ble akkompagnert på piano av .

Årets nyhet var en hundeparade, vi vet jo at det finnes mange ulike hunderaser på Skatval, og her fikk vi se et bredt utvalg, selv om det også her nok kunne ha vært flere med.

For første gang viste Daniel Nordgård oss konkurransebilen sin, noe som spesielt var populært blant gutta, som til og med fikk sitte i den. Han er jo godt kjent som en av Norges aller beste rallysjåfører i sin klasse.

Ellers var det flere nye utstillere: Fagerhaug Oppvekstsenter, som kunne fortelle om den kristne grunnskolen og de to barnehagene de driver på Fagerhaug. Vanntanken, et prosjekt stiftet på Skatval hvor målet er å få bygda med på å bygge brønner på steder i verden hvor vannbehovet er stort. Et meget prisverdig og viktig tiltak.

Men uten de faste og pålitelige bidragsyterne hadde det nok vært tomt i rekkene: musikkorpsene, historielaget, landbrukslaget, Arbeiderlaget, Bygdekvinnelaget, Sanitetslaget, Skilaget og Skytterlaget, representanter fra Midnattsoperaen på Steinvikholmen, Varde 4H, i tillegg til Krøkes kjøleservice, Trine Fredsdatter Lerfald, representant for Ilgodsen malerklubb, og sikkert noen som jeg har glemt i farta (beklager i så fall)!

Ungene var i alle fall svært godt fornøyd med å få hoppe i høyet, ponniridning, ansiktsmaling, sukkerspinn og popkorn, og de voksne hygget seg med kaffe og kaker, skikkelig rømmegrøt, sveler og havregrynsuppe, altså noe for enhver smak. Og ingen boder med spekepølsesalg, her var alt kortreist!

Loppemarkedet som var samlet sammen av Sanitetslaget ble meget godt besøkt, og det er utrolig hvor mange fine ting man kan finne der. Det var ganske glissent på de mange bordene da dagen var over.

Historielaget hadde også en flott dag; de kunne tilby skatvalsbøkene til en utrolig lav pris som bare gjaldt denne dagen, og med ytterligere tilbud hvis man kjøpte mange bøker. Og bøkene fikk bein å gå på, det måtte hentes flere etter kort tid, så her var det nok mange som så sin mulighet til å få tak i disse bøkene som er så viktige for beskrivelsen og opplevelsen av både tidligere tiders men også dagens Skatval.

Johan Steinkjer og komiteen var meget godt fornøyd med dagen, og ønsker alle som var der, og mange fler, velkommen tilbake neste Bygdedag!

Her ser du forhåndsomtalen og reportasjen og bildeserien i Stjørdalens Blad, tekst og foto Einar Hugnes.

Og her er bildeserien fra Stjørdals-Nytt, fotograf Nina Rønning, Stjørdal Fotoklubb

0
Så er alle 24 om bord på bussen, kjørt av Jan Kjørsvik fra Turbuss1.
Dsc08175.jpg
Dsc08175.jpg
Her var det folk både fra Skatval og Skjelstadmark og Stjørdal.
Dsc08177.jpg
Dsc08177.jpg
Første stopp etter ca 1 kvarters busstur: Elvheim ved Fossing-elva i Åsen.
0
Elvheim, disponeres i dag av Åsen Museums- og historielag.
0
Vertskapet på Elvheim: Kåre Dullum, Arne Langås, Magne Grenne.
0
Elvheim liggeridyllisk til. Våningshuset er museum og krambod, og "låven" er et industribygg-museum hvor familien Lund drev fargeri.
0
Disse damene serverte oss kaffe og nydelige vafler med syltetøy og rømme.
0
Omtrent alt inventaret i våningshuset står slik det var da den siste beboeren flyttet ut. Interiøret i dagligstua er 1950-modell, mens finstua i bakgrunnen nok stammer fra en ennå tidligere epoke.
0
Håkon Fiskvik og kona tok vel i mot oss på Munkeby gård der de har åpnet kafe nå i sommerhalvåret. De er også vertene for Munkeby Herberge.
0
Nå venter vi spent på å få servert Munkeby-ost med diverse geleer og frukt på hjemmebakt brød og kjeks, og Munkebyøl som er brygget på Inderøy.
0
Osten får vi kjøpe på Klosteret når vi kommer dit, men det er jo godt å ha smakt den på forhånd!
0
Så er det like før, Håkon Fiskvik orienterer litt om gården og det vi får smake.
0
Og ølet var veldig godt, og passet utmerket til osten.
Dsc08190.jpg
Dsc08190.jpg
Selv om vi hadde drukket kaffe og spist vafler bare en time tidligere, smakte serveringen på Munkeby gård utmerket!
0
Munkeby Mariakloster, verdens nordligste kloster, hvor det idag bor 4 munker. Et flott nybygg som passer meget godt som klosterbygning, med produksjonslokaler for osten i første etasje, og kapell og boligrom i andre etasje.
0
Joël Regnard tok meget godt i mot oss og fortalte oss om klosterordenen og deres liv her på Munkeby på et veldig godt norsk! De har bare vært her noen få år, og de er veldig godt fornøyd med tilværelsen her i Norge.
0
Agnes Skei ville gjerne ha et bilde av Joël, og det fikk hun selvfølgelig.
0
Alteret i munkenes kapell. Rommet var ikke stort, men åpnet seg mot naturen utenfor vinduet.
0
Her kunne vi ha overvært en tidebønn, men vi var så mange at det ville ha forstyrret munkene.
0
Jan takket Joël for omvisningen og orienteringen om klosteret.
0
Korset i bakgrunnen ble satt ned første gang representantene fra hovedklosteret i Cîteaux besøkte stedet der de skulle bygge sitt nye kloster i Norge.
0
Etter en strabasiøs tur for sjåføren av den flotte turbussen, smal vei, greiner ut over veien, og en nesten umulig sving for å komme inn på parkeringsplassen, var vi framme ved kirkerutinene på Munkeby.
0
Selve klosterruinen. Det er ikke mye igjen, men den blir nå i alle fall bevart for våre etterkommere. Eiet av Fortidsminneforeningen.
0
Sissel inne i kirkeruinen, som har hatt et hovedskip og to sidekapeller.
0
Alterområdet i kirkeruinen på Munkeby.
0
Vår meget dyktige guide ved ruinene, Harald Granaunet
0
En lydhør forsamling fikk et meget interessant innblikk i klosterordenen til cistersienserne og Munkeby klosterruiners historie.
0
Vi fikk omvisningen sammen med en annen gruppe som også hadde lagt turen til kirkeruinene denne dagen.
0
Hit kan man faktisk også ta med seg grillmaten. Området ligger skjermet og lunt til, akkurat slik cistensienserklostrene skulle bygges.
0
Så bar det videre til Støre gård, en flott gård på Skogn, i dag eid av Torbjørn og Camilla Støre (tidligere Jostein Trøite).
0
Camilla Støre står selv for all matlaging, noe hun skal ha all ære for.
0
Her blir det servert en fyldig tomatsuppe med kjøttboller og focaccia-brød, alt hjemmelaget med lokale og økologiske ingredienser.
0
Det var veldig varmt ute, så det var faktisk deilig å kunne sitte inne og spise suppen.
0
Og det var rikelig med mat, så her burde ikke noen gå sulten fra bordet i hvertfall.
0
Som et deilig punktum på dagen ble det servert kaffe og gulrotkake i form av en cupcake ute på terrassen på gården.
0
Jostein Trøite kom også inn og fortalte om gårdens historie og hvordan gården drives i dag. Det er ikke noe rart at de er stolte av gården sin, den er praktfull!
Dsc08211.jpg
Dsc08211.jpg
Så er det bare avslutningen igjen, en siste rolig stund på terrassen på Støre gård med sin fabelaktige utsikt over Skogn og Trondheimsfjorden med Hestøya i bakgrunnen.