Dagstur til Sverresborg og Byneset

8. august 2015 dro Historielaget på busstur til

Sverresborg folkemuseum, Byneset kirke og
Sundet pilegrimsgård

Kl 1000 på lørdag 08.08. startet vi fra Skatval, 25 ivrige turdeltakere og en sjåfør fra Turbuss1. Truende værutsikter, men vi bruker å være heldige så vi krysset fingrene denne dagen også.

Dsc08721Første etappe gikk til Sverresborg Folkemuseum, hvor guiden Ragnhild møtte oss for å ta oss med rundt i en del av området. Vi hadde innsett at vi ikke kunne få med oss alt på Sverresborg, til det er det for mye å se, men vi startet opp bakken til det gamle administrasjonshuset, og deretter inn i Lo kirke. Den har vi fra Skatval et spesielt forhold til, men Ragnhild kunne likevel fortelle oss mye som vi ikke visste fra før. Lørdag er jo bryllupsdag, og det skulle også være bryllup i Lo-kirka denne dagen.

Veien gikk videre til «Kystavdelinga». Der står nemlig naustet fra Fløan østre som sto der Fløkaia lå. Et kort stykke unna fant vi Steinvikaunet, som er en husmannsplass fra tidlig 1800-tall, og hvor boligdelen er bygd sammen med et fjøs for ei ku og en låve-del. Tett inntil Steinvikaunet er et stabbur fra Bremsetsve satt opp.

Men nå var ikke værgudene hyggelige med oss lenger, det begynte å regne, og det ble ganske fuktig den siste delen av omvisninga.

Så bar det i veg opp flere bakker, vi kom til Meldalstunet, Litjbuan, som er et unikt gårdstun fra 1700-tallet. Mange hus, alt i laftet tømmer.

De fleste ble deretter med opp på selve Sverresborgen, som i gamle dager ble kalt Sion, anlagt på slutten av 1100-tallet. På tross av det dårlige været fikk vi et godt inntrykk av hvor uinntakelig denne borgen var. Den er blitt erobret to ganger, men begge gangene ved list, ikke ved angrep. Veien ned til hovedbygget var ikke lang, men været letnet og mange tok en ekstra tur innom «Byen». Men snart var alle samlet i Cafe Bagle til en kaffekopp og noe å bite i før vi startet på neste etappe: via Heimdal og Ringvål til Byneset.

Byneset er stort, og med mange gårder og grender, men vår eminente guide her, Johan Forbord, kunne fortelle oss alt vi ville vite på turen nordover rundt halvøya, som faktisk ligner ganske mye på Skatval. Vi rundet ved Rye og tok strandveien tilbake mot Spongdal og Byneset kirke.

Dsc08740St. Michaelskirken på Stein er det gamle navnet på kirken, bygd sannsynligvis før 1180 av erkebiskop Eystein. Den er imponerende innvendig, med store kalkmalerier laget på 1500-tallet, men de hadde sannsynligvis ikke de motivene som bynesingene ville ha, syndemannen med de sju dødssyndene, for de ble raskt overkalket og glemt. Det var også en flott altertavle og prekestol som ble restaurert på 1960-70-tallet. En offerkiste fra  katolsk tid er det eldste inventaret i kirken.

Alt dette og mye mer ble presentert for oss av Helge Venås, klokker, kirketjener og menighetsrådssekretær, kort sagt en krumtapp i livet i Byneset kirke.

Dsc08752Nå var vi klare for siste stoppested som var Sundet gård, hvor vi ble tatt i mot av John Wanvik og kona Karon Teige Wanvik. I det gamle stabburet fra 1700-tallet fikk vi servert en veldig god rømmegrøt med lokal spekemat, og med syltede plommer med krem til dessert. Sundet gård har eksistert siden 1300 tallet og har vært ferjested og gjestegiveri i flere hundre år. I dag fungerer den igjen som en pilegrimsgård, hvor pilegrimer kan bli rodd over Gaula og få mat og overnatting på gården underveis til Nidarosdomen. I gamle dager hadde de en veldig viktig funksjon, ettersom det ikke fantes broer over Gaula, og både konger og vanlige folk måtte benytte seg av gårdens folk for å komme seg over elva. I dag er kanskje Märtha Louise og Ari Behn de mest kjente personene som har vært der på sin pilegrimsferd før bryllupet.

Men alt har en ende, og vi måtte igjen vende bussen mot Skatval, hvor vi ankom kort etter kl 1800.

En flott tur, med variert og interessant innhold, som absolutt frister til å være med på flere turer i   Historielagets regi!

Takk til alle hyggelige turdeltakere!

Og her er som vanlig bilder fra turen:

   
0
0
0
0
0
0
Dsc08721.jpg
0
0
0
Dsc08726.jpg
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
Dsc08721.jpg
0
0
0
Dsc08726.jpg
0