Grendavandring 2015

Fløan og Håmmårsbukta lørdag 6. juni 2015

At det går an! Etter en vår som har druknet oss i regn, så blir det oppholdsvær fra en time før vi skulle starte vandringa, og til en halvtime etter at vandringa var ferdig! Og med så mye sol at vi som hadde kledd oss godt måtte vrenge av oss de ytterste lagene, det lignet jo faktisk litt på sommer!

 

DSC08660-2

Folk hadde tydeligvis lyst til å komme seg utendørs, for omkring 80 personer møtte opp ved Fløkaia på Skatval. Historielagets leder Jan Mæresmo ønsket velkommen, og overlot så ordet til Johan L Fløan. Han fortalte om området vi var i og de gårdene som er der i dag, tok med en del historie og kunne vise oss restene etter kaipålene fra den gamle Fløkaia. Det var et yrende liv på sjøen i gamle dager, og med en rekke naust langs stranda i Fløbukta. Den gamle Fløkaia måtte byttes ut, og den nye ble bygd ca 100 meter lenger vest. Den ble revet ganske kort tid etter at rutetrafikken opphørte.

Erik Fløan, barnebarnet til Johan L, fortalte deretter historien om hvordan og hvorfor kaianlegget ble anlagt, og om dampskipsfarten som var et viktig transportmiddel i denne delen av fjorden, og spesielt for folk på Frosta. Han fortalte om «Lagatun» som gikk i rute mellom Frosta og med flere stoppesteder inntil den kom til Trondheim ca 3 timer senere. De senere årene var det stor trafikk med hyttefolk som dro ut fra Trondheim på lørdag og hjem igjen på søndag kveld, og det var stort oppmøte av lokalbefolkningen på Skatval for å se på byfolket som reiste med «Lagatun».

Ole Vold var kaptein på Lagatun i de første 30 årene, og deretter tok hans sønn Erling Vold over jobben, og hadde den til rutetrafikken ble lagt ned tidlig på 1960-tallet. De to hadde ansvaret for denne båten og ruta i til sammen omtrent 70 år. I dag var to av hans barnebarn til stede, de hadde kommet fra Stjørdal og Trondheim for å være med på vandringa. Håkon Dahl fra Selbu kom som ungdom til Skatval, og kunne fortelle noen artige historier fra sine år her. Og Annemor Sletten Fløan kunne fortelle at hun tok sitt første bad for sommeren denne dagen. Hun hadde gjort det mange ganger tidligere også, men mange år hadde det vært for kaldt på denne tiden. Så det finnes tydeligvis «vikingblod» i folk på Skatval fortsatt.

Inne i lagerbygget hadde Johan O Fløan ryddet for anledningen, slik at Johan L Fløan hadde fått hengt opp bilder, plakater og andre dokumenter som ga et bilde av hvordan det hadde vært den gangen Fløkaia var et samlingspunkt på Skatval.

Vi forflyttet oss til Håmmårsbukta, de fleste med bil, men noen tikk en flott spasertur via Steinvikholmen og over til Steinvik Lager, som området tidligere var kjent som.  Der ventet Ingrid Røkke og Kari Kvål på oss med kaffe og vafler, og det var et meget populært innslag, før vi startet på omvisningen i Gunnar Bremsets krigshistoriske museum. Og været holdt seg mens vi satt ute på det flotte friluftsområdet og nøt bevertningen.

Dsc08686Omvisningen måtte gjennomføres i to puljer, og Gunnar Bremset kunne vise oss en flott og innholdsrik samling av store og små objekter fra 2. verdenskrig. Han har samlet alt sammen selv, han startet allerede som 9-åring, og har etter hvert fått en omfattende og variert samling. Det beste utbyttet får man når han selv går med oss rundt og forteller, det er ikke alle detaljer og historier som kan gjengis på plakater.

Vi kan absolutt anbefale at man tar en tur til museet, men det må skje etter avtale med Gunnar Bremset selv.

Det ble en flott dag, med både gammel og nyere historie, og også en fin spasertur for en del.

Vi takker alle frammøtte for at de stiller opp når vi arrangerer slike vandringer.

Her er noen bilder fra turen:

   
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0

 

 

 

———————————————————————————————————————————————

Her er invitasjonen til vandringa 2015:

Lørdag 6. juni arrangerer Skatval historielag årets grendavandring på Skatval.

Fra Fløkaia og Lagatun til
Krigshistorisk museum i Håmmårsbukta 

Oppmøte ved Fløkaia  kl 1300.

På Fløkaia vil Johan L Fløan ta for seg historien rundt den gamle Fløkaia og aktivitetene som ble drevet der i tidligere tider. Erik Fløan vil deretter fortelle om den nye Fløkaia, og om dampbåten «Lagatun», som i mange år var et viktig transportmiddel for innbyggerne.

Vi avslutter på Fløkaia og forflytter oss, enten til fots, med sykkel, eller med bil til Håmmårsbukta.

Gunnar Bremset tar oss med på en omvisning i sitt krigshistoriske museum som ligger i en av de store bunkerne etter tyskerne i det som tidligere ble kalt Steinvik Lager.

Det blir salg av kaffe og vafler.              Ta med stol, hvis du tror det hadde vært godt å sitte litt innimellom.

Gratis deltakelse. Ingen påmelding.