Dagstur til Åsen og Munkeby

.

Innholdsrik dagstur til Åsen og Munkeby 9. august 2014

Så er Historielaget på tur igjen! Denne gangen med buss, med start fra Prix’en på Skatval.

24 deltakere + sjåfør la kl 1000 av gårde på det som skulle bli en svært innholdsrik dag.

.

Elvheim Åsen-2

Første stopp var Åsen, hvor vi besøkte Åsen Museums- og Historielags eiendom Elvheim. Kåre Dullum ønsket oss velkommen til omvisningen. Laget har lagt ned en formidabel innsats slik at eiendommen absolutt kan vises fram til besøkende. Elvheim har vært en ordinær gård, men familien Lund som bodde her sist drev også fargeri her. Vi fikk et både morsomt og interessant innblikk i livet til den siste familien av Arne Langås. Vi kunne selv se hvordan de bodde og levde, fordi hele våningshuset står omtrent urørt slik den siste beboeren forlot det. Beklageligvis er det meste av maskineriet og utstyret de brukte til bearbeidingen og fargingen av tøyet borte, det var stort sett laget av støpejern og derfor lett omsettbar når produksjonen ble lagt ned.

Damer fra historielaget serverte oss kaffe og vafler, og det ble en riktig trivelig første stopp på turen vår.

.

Munkeby søndreVi hadde et stramt program, men det holdt stort sett, fordi det var ikke veldig langt til neste stoppested: Munkeby søndre, hvor Håkon Fiskvik, oldebarn av Ludvig Hågensen Fiskvik, kunne servere oss Munkebyost fra Munkebyklosteret og Munkebyøl brygget på Inderøy. Det er godt å vite at lokale produsenter virkelig kan hevde seg i mylderet av tilbud vi har i dag!

 

.

Munkeby MariaklosterEtter bare 45 minutter gikk turen videre til det nye Munkeby Mariakloster. Der tok en av munkene som snakket meget godt norsk etter bare få år her i landet, bror Joël Regnard, i mot oss og fortalte om cistensienserordenen og munkenes historie og dagens situasjon her i Norge. Meget interessant, og imponerende hvordan de har tilpasset seg de norske foholdene, som er ganske ulike de de har i det store moderklosteret i Cîteaux i Frankrike. Bror Joël kunne fortelle at osten fra Munkeby var bedre enn den i Frankrike, fordi de kunne bruke upasteurisert melk!!

Mange kjøpte med seg ost fra selvbetjeningsbua nedenfor klosteret før vi startet på neste etappe av turen.

.

Munkeby klosterruinDa var turen kommet til de gamle kirkeruinene som ligger et par kilometer fra det nye klosteret. Bussjåføren hadde en vanskelig oppgave da han skulle buksere den store bussen ned til parkeringsplassen, men det gikk med et nødskrik! Ved kirkeruinene ga Harald Granaunet oss en utfyllende, interessant og solid orientering om Munkeby kloster som ble anlagt på slutten av 1100-tallet. Det er ikke mye igjen, og det er ikke mye vi vet om verdens nordligste cistensienser-kloster, men at det har vært et slikt kloster her er dokumentert. Ruinene ligger på en idyllisk plass, godt skjermet for vær og vind.

.

Støre gårdNå nærmet vi oss siste punkt på dagens program. Vi hadde drukket kaffe, spist vafler, smakt på lokalprodusert ost og øl, så nå var det bare middagen som sto igjen. Den fikk vi servert på flotte Støre gård i Skogn, en fyldig tomatsuppe med kjøttboller og focaccia, alt hjemmelaget av gårdens egne produkter. Prikken over i’en var avslutningen ute på terrassen med kaffe og cupcake, mens vi nøt den deilig sommerettermiddagen i godt selskap med en fantastisk utsikt over Trondheimsfjorden og Skogn og over grønne bakker og tilfredse kyr som beitet rundt gården.

 En innholdsrik og flott tur i et nærmiljø man sjelden besøker! 

   
0
0
0
0
0
Dsc08211.jpg
0
Dsc08175.jpg
Dsc08177.jpg
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
Dsc08190.jpg
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
Dsc08211.jpg
0
Dsc08175.jpg
Dsc08177.jpg
0
0
0

 


Her finner du invitasjonen til turen